PAF får eleverne til at se og huske hinanden

Britt Steen Clausen er socialpædagog, coach og vejleder, og er ansat på Skovvejens skole i Holbæk, hvor hun udarbejder trivselsforløb for både klasser og enkelte elever, primært i overbygningen. PAF har siden 2013 været en stor del af hendes metode til at arbejde med de unge på.

Kan man være en ægte PAF’er, så må Britt Steen Clausen være én af dem. Hun har arbejdet med PAF-metoden siden 2015, og har desuden være med til at udvikle flere af de brugbare værktøjer, som hun stadig bruger den dag i dag.

Jeg bruger nogle af værktøjerne fra PAF næsten hver gang, jeg starter et forløb. Men også opstillingsmetoden, som er nært forbundet med PAF, er nærmest uundværlig for mig. Den giver mig et rigtig godt blik for mange af de skjulte mønstre, der kan være både på skolen og i familien. – Og begge dele påvirker et barns trivsel.”

Klassens skjulte mønstre
De skjulte mønstre, som Britt nævner, er der i alle skoleklasser. De behøver hverken være negative eller positive – de er der bare i den måde, eleverne omgås hinanden og opfatter hinanden. Men det kan være svært at sætte ord på disse mønstre. Man fornemmer dem, men ser dem alligevel ikke rigtigt.

”Når vi arbejder med opstillingsmetoden, så laver jeg en kasse eller en cirkel og beder så eleverne om at lægge en sten el.lign., der symboliserer deres plads i klassen. Nogle vil placere sig helt ude i kanten – andre inde ved midten. Det giver et godt udgangspunkt for at tale om de enkelte elevers roller i klassen. Hvorfor opfatter de deres rolle som væk fra kernen, f.eks., og hvordan føles det at være der? Opstillingen gør de skjulte mønstre meget konkrete, og derfor nemmere at tale om,” fortæller Britt.

Eleverne lærer at se hinanden
PAF-cirklen er et andet værktøj, Britt ofte bruger. Her sidder alle eleverne i en rundkreds og ser på hinanden, mens de taler om de ting, der rører sig i klassen. Det kan være alvorlige ting, men det kan også være mindre ting, som måske ikke betyder så meget i sig selv.

”Det, som er så interessant at se, er, hvad der sker, når eleverne pludselig ser hinanden. Har øjenkontakt og kan aflæse hinandens ansigtsudtryk, når de fortæller. Det gør, at de bliver meget mere nærværende, men der opstår også et meget stærkere bånd mellem eleverne,” fortæller Britt videre.

”Alting går så hurtigt i deres liv. De kigger ned i deres telefoner hele tiden og meget er så flygtigt. Så man glemmer lidt hinanden. Det gælder nok både børn og voksne. Man får simpelthen ikke taget sig tiden til at se, om andre har det godt. – Men det gør vi i PAF-cirklen. Den blotter os, fordi vi sidder rettet mod hinanden og uden en skærm at gemme sig bagved. Og det gør altså noget. Det fortæller eleverne også. De bliver mere omsorgsfuld ved hinanden – og gladere for at gå i skole.
De rummer hinanden meget mere, hvilker giver et langt bedre læringsmiljø, men også nogle mere nærværende elever, der passer bedre på hinanden”, slutter Britt af.

Vil du vide mere om PAF kulturen, så kommer vi gerne ud og fortæller mere.

Kontakt: Mette Nordahl på mail@paf-academy.com

Vil du høre mere fra mig?

Navn:
E-mail:

Copyright © 2023 PAF Academy ApS
Powered by Nordahl Creations